Ha ketten civakodnak...


Megtörtént az első nyilvános tippelés a Kolozs megyei képviselő és szenátorjelöltek esélyeiről. Iuliu Păcurariu, a Demokrata Párt helyi vezére a politikai helyzetet elemezve tegnapi sajtóértekezletén úgy értékelte, hogy a Román Nemzeti Egységpártnak kettő, esetleg három jelöltje jut be a képviselőházba, a Román Demokratikus Konvenciónak és az RMDSZ-nek két-két képviselője lesz, a Nemzeti Liberális Szövetség (93-as LP – PSZP) is megszerezhet egy mandátumot, a fennmaradó három-négy helyen a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártja és az Szociáldemokrata Szövetség (DP – RSZDP) fog osztozni. Ennek megfelelően alakul a szenátusi erőviszony is, tehát egyik számottevő politikai csoportosulásnak sem lesz egynél több Kolozs megyei szenátora.
Ez alkalommal Păcurariu újból kifejtette, hogy a román-magyar alapszerződés aláírásának késleltetéséért Ion Iliescu államfőt terheli a felelősség, aki még három hónappal ezelőtt is elfogadhatatlannak tartotta az 1201-es ajánlást. Az elnök és pártja, az RTDP azért hajtott rá a nacionalizmusra, hogy Erdélyben átvegye az RNEP pozícióját, most pedig a taktikai fordulat után még inkább kiéleződik a harc az RTDP és a RNEP között. Păcurariu nem titkolt örömmel állapította meg, hogy az alapszerződés és főleg az 1201-es ajánlás körüli késhegyre menő vita miatt mindkét párt szavazatokat veszíthet és ezeket az SZDSZ gyűjtheti be.
Választási kampányukban a kolozsvári szociáldemokraták elsősorban a megyében tevékenykedő 13 polgármesterükre, 16 alpolgármesterükre és 138 tanácsosukra alapoznak, segítségükkel szervezték meg az aláírásgyűjtést falvakon is Petre Roman elnökjelöléséhez és neveztek ki minden településen kampányfelelőst. A hatásosabb propagandaeszközök szinte elérhetetlenek a hatalom húsosfazekától távol lévő pártok számára. Egy videoklip elkészítése 200 millió lejnél többe kerül és a kereskedelmi tévéadók horribilis összegeket számítanak fel sugárzásukért. Ne csodálkozzunk hát – mondotta végezetül Iuliu Păcurariu – ha a választási reklámokban egyik párt neve gyakran ismétlődik.