Listaharc a liberális szövetségnél


Tele van a kolozsvári sajtó azzal a hírrel, hogy a Polgári Szövetség Pártja kétségbe vonja a Nemzeti Liberális Szövetség képviselőházi listáját, magának követelve az első pozíciót. Ezért tartott rendkívüli sajtóértekezletet az érintett Petre LiT,iu.
Az NLSZ-t két párt alkotja, a PFSZ és a 93-as Liberális Párt. Ebben a koalícióban alapelvként fogadták el, hogy előnyt élvez az a párt, amelynek jelenleg is van parlamenti képviselete. Ezért a központi vezetőség úgy döntött, hogy Petre LiT,iu legyen a koalíció kolozsvári képviselőházi listavezetője. Ha egyik pártnak sem volna a mostani parlamentben képviselője, akkor lépne érvénybe a másik kritérium, a helyi választásokon elért eredmény, illetve a helyi szervezetek száma.
Claudiu Mărginean, a 93-as LP helyi vezére szerint a listatorpedózási kísérlet LiT,iu személyének szól, aki három évvel ezelőtt a PSZP helyi vezetője volt, de összekülönbözött kollégáival. Most megint egy hajóban eveznek, és ebbe egyesek nem akarnak beletörődni. LiT,iu ezzel kapcsolatban elmondta, hogy éppen az ő három évvel ezelőtti törekvései váltak valóra, hiszen már akkor javasolta a liberális szövetség létrehozását a 93-as LP-vel.
Rares, Bogdan, a PSZP vezetőségi tagja és a Nemzeti Liberális Szövetség kampányigazgatója kijelentette: nem engedi, hogy egyesek elakasszák a szövetség Kolozs megyei kampányát. Ő Bukarestből, Nicolae Manolescu elnöktől és államelnökjelölttől kapta a megbizatást, hogy tegyen meg mindent egy szenátor és két képviselő bejutásáért, e feladat teljesítését nem kockáztathatja holmi helyi torzsalkodás.
Mint mostanában majdnem minden politikai jellegű találkozón, ezen a sajtóértekezleten is felvetődött a román-magyar alapszerződés problémája. Petre LiT,iu kijelentette: mivel pártjának az az álláspontja, hogy az alapszerződést alá kell írni, mert az előnyös nemcsak az ország, hanem az 1201-es ajánlás révén a környező országokban élő románok számára is, nem fogják támogatni a Román Nemzeti Egységpárt bizalmatlansági indítványát a Văcăroiu-kormány ellen. Amelynek különben sincs értelme – tette hozzá, majd kifejtette, hogy véleménye szerint az alapszerződés aláírásából előny származik mindkét országnak valamint a romániai magyarságnak, ellenben veszíteni fog az RNEP és valószínűleg az RMDSZ is, bár az utóbbi felülvizsgálta korábbi ellenző álláspontját és fenntartásokkal ugyan, de elfogadta az alapszerződés szövegét.