Klippek készülnek az ablakmosókról


Şerban Rădulescu, a Román Demokrata Konvenció kolozsvári fiókjának elnöke tegnapi sajtóértekezletén három pontba foglalta közölnivalóját. Bemutatta a konvenció Kolozs megyei jelöltlistáját, amely még mindig nem végleges, mert nem jött meg Bukarestből a rábólintás, majd bejelentette, hogy miként országszerte, a konvenció kolozsvári fiókjánál (Pavlov 27.) is kaphatók naponta 12-18 óra között típusnyomtatványok, amelyekkel magánszemélyek óvást nyújthatnak be Ion Iliescu harmadik elnökjelölése ellen.
A harmadik pont Frunda György elnökjelölésére vonatkozott. Az RDK kolozsvári politikusai szerint az RMDSZ saját elnökjelöltje kárt okoz a konvenció elnökjelöltjének, Emil Constantinescunak, és Petre Roman malmára hajtja a vizet. Nem feltételezik, hogy az RMDSZ elfelejtette volna, hogy Petre Roman volt a miniszterelnök az 1990. március 19-20-as marosvásárhelyi események idején. Valószínűbbnek látszik a feltevés, hogy Petre Roman programja közelebb áll az RMDSZ törekvéseihez. A sokszorosított és az újságíróknak kiosztott állásfoglalás a következő mondattal zárul: Ismeretes, hogy az RMDSZ 1994-ben hagyta el a konvenciót, mert nem fogadta el annak az elvnek a platformba illesztését, miszerint Románia egységes nemzetállam.
A nehezen megmagyarázható vélemény miatt a kérdések kereszttüzébe került konvenció-elnöknek Radu Sârbu sietett segítségére, de csak nem derült ki, hogyan lesz Petre Romannak több szavazata Frunda színrelépésétől. Végül rámutattak a csalódottság okára: ha az RMDSZ-nek nem lenne saját jelöltje, akkor Emil Constantinescunak 7 százalékkal több szavazója lehetne, mert a magyarok megszokásból rá szavaznának. Ezután az állásfoglalásból könnyen levezethető összefüggés került bonckés alá, hogy az egységes nemzetállamot tagadó RMDSZ vajon miként talál nézetazonosságot Petre Roman pártjával. Az sem tartaná szívügyének a nemzeti egységet? Ekkor visszakozni látszottak a konvenciós politikusok, mondván, hogy ne így fogjuk fel, ők nem akarják támadni a másik ellenzéki pártot, és állásfoglalásukat nem a központból sugallták.
Ezután azt taglalták, lehetséges-e pozitív kampányt lebonyolítani. A válasz határozott nem. Mert a kormánypárt hét évi katasztrofális országvezetése után nem állhat ki meggyőző programmal, csakis az ellenfelek ledorongolásával tarthatja magát felszínen. A konvenció sem tehet mást, olyan klippeket készíttet, amelyek egymás mellé állítják Iliescu korábbi ígéreteit és a valóságot. Például a milliónyi új munkahelyet az útkereszteződések ablakmosó- és koldusosztagaival.
Az igazi az lenne, ha azt bizonygatnák, hogy a jelenlegi elnök valójában királypárti és az ország föderalizálására készül.