Megalakult a Megyei Választási Iroda


Megtudtuk, hogy az idén valószínűleg nem a személyi igazolványunk, hanem a választói könyvecskénk felmutatására kapjuk a szavazólapokat. Állítólag a Kolozs megyei választók számára már meg is érkeztek a nyomtatványok. A pontos információk megszerzése érdekében tegnap déltájban puhatolózni kezdtünk. A legérdekeltebbek – pártok kampányfelelősei – szintén hallottak valamit, de nem illetékes forrásból. Talán a Megyei Választási Iroda eligazít, ha egyáltalán megalakult. Elindultunk hát e testület nyomában. Előbb a prefektúra környékén nézelődtünk, mivel többen ott sejtették, és mivel Bukarestben központi megfelelője ott van a királyi palota mellett, a szuperközpontban, hatalmas pannója messzire látszik. A megyefőnökségen végre akadt valaki, aki eligazított: a törvényszéken keressük.
Kellemetlen meglepetésünkre a Megyei Választási Iroda nyilvános alakuló gyűlése után érkeztünk oda, amikor a testület frissen megválasztott tagjai összeültek első megbeszélésükre. Hogy ez utóbbi zártajtós volt, abban semmi kivetnivaló. De milyen nyilvános alakuló gyűlés volt az, amelyről nem értesítették a város egyetlen magyar nyelvű napilapját?
Reméljük, hogy a Megyei Választási Iroda létrejöttének körülményei nem teremtettek információ-rekesztési hagyományt, és így hamarosan pontosan megtudjuk, mi a helyzet a szavazókönyvekkel.