Elektorok nélkül


Ezúttal a polgári fórum nem zsongott felajzottan, mint királynőtlen méhkas. Nem voltak jelen megbízott pontozók, akik többsége négy évvel ezelőtt az uniterek dísztermében az egyszerű érdeklődőhöz hasonlóan nem értette, miért ülnek egyesek a jelölt-jelöltek között, ha hevesen tiltakoznak a parlamenti tagság ellen, mások pedig miért akarnak a lista aljára csúsztatni olyanokat, akik őszintén képviselők akarnak lenni. De azért lelkesen osztogatták a pontokat, és attól sem húzták fel az orrukat, hogy az így kialakult sorrendet a következő napokban korrekciós együtthatók megfordították.
A szövetségi érdekek ismeretében mások jobban tudják a képviselők helyes bejutási sorrendjét – gondolhatták az elektorok, de ha nem ezt gondolták, véleményüket úgysem volt alkalmuk kifejteni. Jött a választás napja, és szavazni kellett a listára, úgy, ahogy az összeállt.
Volt akkor némi félelem, hogy a demokráciásdi megjátszása, majd a kártyák újbóli összekeverése nem okoz-e zugolódást a választótestületben. Szerencsére ennek nem mutatkoztak jelei, sőt az előrejelzett három biztos mandátum helyett négyre (egy szenátusi és három képviselőházi helyre) tellett a szavazatokból.
De hol van már az a nyár...Most csak érdeklődők és közvetlenül vagy közvetve érdekeltek jöttek el a képviselőjelöltek bemutatkozására. A kiszámolást vagy legalább lepontozást elősegítő kérdésekre ugyanúgy megpróbáltak tisztázó választ adni a jelöltek, mint négy évvel ezelőtt, mintha azonban a tét nem volt olyan nagy az elektorok nélkül. Ennek a nyilvános fellépésnek nem volt közvetlen honoráriuma.
A lista sorrendjének meghatározásában, a bejutó helyek leosztásában mégis szerepe lesz a polgári fórumnak. A Megyei Képviselők Tanácsából sokan jelen voltak, véleményüket árnyalhatták a keresztkérdésekre, vádakra, esetenként vádaskodásokra adott válaszok.
Senki sem állíthatja biztosan, hogy most jó lett volna megismételni az elektorosdit. A lanyhuló érdeklődést talán élénkítette volna, az eluralkodó fásultságnak talán ellenszere lehetett volna. De az is meglehet, hogy az elektoros kísérletnek a megismétléséhez nem a legjobb az időszak. Az első kísérlet korai volt, az elektorok akkor még nem láttak bele a kártyákba. A második pedig akkor lesz majd időszerű, ha az elektorok nem hiszik azt, hogy áhá, most már minden világos.
Egyelőre az világos, hogy miután végleges sorrendjében összeállt az RMDSZ Kolozs megyei jelöltlistája, egyetlen célra kell összpontosítani: szavazataink nyomán minél kevesebb név maradjon a vonal alatt. Aztán majd négy év múlva meglátjuk, milyen formát ölt a jelöltbemutatkozás. Elektoros, vagy... Egyszer talán megvalósul a belső közvetlen előválasztás.